Την προηγούμενη εβδομάδα το μικρό μας Αγγελάκι είχε την ονομαστική του εορτή!
Η mama-Irini, λοιπόν, επέλεξε και ετοίμασε ένα εύκολο σπιτικό γλυκό κέρασμα για τον παιδικό σταθμό, τις αγαπημένες μας δασκάλες και τους συμμαθητές της μικρής. Δεν ήταν άλλο από...
Κορμός Σοκολάτας Ψυγείου... η συνταγή μου!
Πρόκειται για το αγαπημένο (φαντάζομαι!) σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια γλυκό από σοκολάτα (κακάο) που είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες όπως σαλάμι, μωσαϊκό, κορμός αλλά και με διάφορες παραλλαγές στη συνταγή του. Παρακάτω σας παραθέτω τη δική μου συνταγή, την οποία θεωρώ αρκετά ελαφριά, μιας και έχει ελάχιστη ζάχαρη και δεν έχει αυγά, σοκολάτα κλπ!
Υλικά:
- 2 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 1 βούτυρο τύπου πλάκα - βιτάμ
- 125γρ γάλα εβαπορέ
- 60γρ σκόνη κακάο
- 70γρ ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
- 1/2 φλ. κονιάκ ή ρούμι ή λικέρ (ή άλλο ποτό) >> Ε, για τα παιδιά, παραλείψτε το κιόλας!
- Αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα στη φωτιά
- Σπάμε με τα χέρια μας τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε στο μπολ με τα μπισκότα το λιωμένο βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το μείγμα να αναμειχθούν καλά τα υλικά μας
- - - - - -
- Στρώνουμε ένα μεγάλο μακρόστενο κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάγκο μας
- Μεταφέρουμε το μείγμα μας στο αλουμινόχαρτο πιέζοντας με τα χέρια μας ώστε να το σχηματίσουμε σαν ένα σφιχτό μακρόστενο "μπαστούνι", τον κορμό μας.
- Ξεκινάμε και τυλίγουμε, με προσοχή και πίεση, το μπαστούνι μας με το αλουμινόχαρτο
- Κλείνουμε σφιχτά τις γωνίες και τα πλαϊνά του
- Τοποθετούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη να κρυώσει και να "σταθεί" το γλυκό μας
Παραλλαγές...
Μπορεί να βρείτε συνταγές για το ίδιο γλυκό με περισσότερη ή καθόλου ζάχαρη, με αυγά, με διάφορα είδη ποτού ή και χωρίς ποτό, χωρίς βανίλιες, με άρωμα φρούτων, με άλλου τύπου βούτυρο ή μαργαρίνη, με γάλα, με επικάλυψη ή χωρίς, με σοκολάτα κουβερτούρα ή και με ξηρούς καρπούς. Οι επιλογές πολλές, ανάλογα με τη διάθεσή σας!
Μερικές ιδέες ακόμα μπορείτε να πάρετε και από τα παρακάτω αγαπημένα blogs:
- kathemeragoneis.com : Κορμός σοκολάτα της μαμά μου ή αλλιώς Γλυκό σαλάμι
Η mama-Irini, λοιπόν, επέλεξε και ετοίμασε ένα εύκολο σπιτικό γλυκό κέρασμα για τον παιδικό σταθμό, τις αγαπημένες μας δασκάλες και τους συμμαθητές της μικρής. Δεν ήταν άλλο από...
Κορμός Σοκολάτας Ψυγείου... η συνταγή μου!
Πρόκειται για το αγαπημένο (φαντάζομαι!) σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια γλυκό από σοκολάτα (κακάο) που είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες όπως σαλάμι, μωσαϊκό, κορμός αλλά και με διάφορες παραλλαγές στη συνταγή του. Παρακάτω σας παραθέτω τη δική μου συνταγή, την οποία θεωρώ αρκετά ελαφριά, μιας και έχει ελάχιστη ζάχαρη και δεν έχει αυγά, σοκολάτα κλπ!
Υλικά:
- 2 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 1 βούτυρο τύπου πλάκα - βιτάμ
- 125γρ γάλα εβαπορέ
- 60γρ σκόνη κακάο
- 70γρ ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
- Αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα στη φωτιά
- Σπάμε με τα χέρια μας τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε στο μπολ με τα μπισκότα το λιωμένο βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το μείγμα να αναμειχθούν καλά τα υλικά μας
- - - - - -
- Στρώνουμε ένα μεγάλο μακρόστενο κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάγκο μας
- Μεταφέρουμε το μείγμα μας στο αλουμινόχαρτο πιέζοντας με τα χέρια μας ώστε να το σχηματίσουμε σαν ένα σφιχτό μακρόστενο "μπαστούνι", τον κορμό μας.
- Ξεκινάμε και τυλίγουμε, με προσοχή και πίεση, το μπαστούνι μας με το αλουμινόχαρτο
- Κλείνουμε σφιχτά τις γωνίες και τα πλαϊνά του
- Τοποθετούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη να κρυώσει και να "σταθεί" το γλυκό μας
Παραλλαγές...
Μπορεί να βρείτε συνταγές για το ίδιο γλυκό με περισσότερη ή καθόλου ζάχαρη, με αυγά, με διάφορα είδη ποτού ή και χωρίς ποτό, χωρίς βανίλιες, με άρωμα φρούτων, με άλλου τύπου βούτυρο ή μαργαρίνη, με γάλα, με επικάλυψη ή χωρίς, με σοκολάτα κουβερτούρα ή και με ξηρούς καρπούς. Οι επιλογές πολλές, ανάλογα με τη διάθεσή σας!
Μερικές ιδέες ακόμα μπορείτε να πάρετε και από τα παρακάτω αγαπημένα blogs:
- kathemeragoneis.com : Κορμός σοκολάτα της μαμά μου ή αλλιώς Γλυκό σαλάμι
Παρουσίαση...
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία παραπάνω, για το κέρασμα στον παιδικό σταθμό επέλεξα να κόψω τον κορμό μου σε λεπτές φέτες και μικρά κομμάτια, σαν μπουκίτσες, και να τα στρώσω σε μια στρογγυλή πιατέλα. Από πάνω έριξα και λίγα πολύχρωμα καραμελάκια με πολύχρωμες τρουφίτσες, για να δώσω και μια πιο χαρούμενη και παιχνιδιάρικη εικόνα στο αποτέλεσμα!
Ωστόσο, όταν το ίδιο κέρασμα προσέφερα και την ημέρα της γιορτής στο σπίτι, προτίμησα να τον κόψω σε μεγαλύτερα κομμάτια, αλλά και πάλι ατομικά, τα οποία έστρωσα κατά μήκος σε μια μακρόστενη πιατέλα. Βέβαια και από αυτή την εκδοχή παρουσίασης δεν έλειπαν οι πολύχρωμες διακοσμητικές λεπτομέρειες!
Αυτό που επίσης ήθελα να κάνω, αν και δεν πρόλαβα, αλλά σας το αναφέρω γιατί προσωπικά σαν tip παρουσίασης αυτού του -κατά τα λοιπά ιδιαίτερα απλού- κεράσματος μου αρέσει πολύ όταν το βλέπω.... ήταν να κόψω μικρά τετράγωνα κομμάτια από αλουμινόχαρτο και να τυλίξω ατομικά το κάθε κομμάτι στη βάση του, με τα τριγωνάκια από τις γωνίες του αλουμινόχαρτου να "ανεβαίνουν" στα πλαϊνά της κάθε φέτας κορμού. Σε φωτογραφία για να σας δείξω τι εννοώ, δεν το έχω αλλά αν καταλάβατε την περιγραφή μου, δοκιμάστε το - θα σας αρέσει και εσάς!
Λοιπόν.... για πείτε μου, εσείς σε ποια παραλλαγή φτιάχνετε τον κορμό σας και ποιά από τις δυο παραπάνω παρουσιάσεις μου σας άρεσε περισσότερο;;;
ΥΓ1... Αν έχεις blog και δεν έχω ανακαλύψει ακόμη και τη δική σου παραλλαγή, δώσε μας και το δικό σου σχετικό λίνκ στα σχόλια, να σε προσθέσουμε στη λίστα παραπάνω!!!
ΥΓ2... Μιας και μιλάμε για ελαφριά γλυκά και η εποχή το επιτάσσει, διάβασε εδώ και την υπέροχη συνταγή μου για Μελομακάρονα Χωρίς Ζάχαρη, αν δεν το έχεις ήδη κάνει!
ΥΓ3... Αν μας διαβάσετε το καλοκαίρι, γαρνίρετε το γλυκό σας με φράουλες και σιρόπι!!!
Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!
Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη! Νομίζω πως είναι γενικώς το τέλειο γλυκό, αλλά και ειδικώς το πέτυχες διάνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Μάγδα, είναι το τέλειο γλυκό σε όλες τις παραλλαγές του!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το δικό σου, όμως...... μια χαρά το πετυχαίνεις! Φιλιά!
Καλό θα είναι να μην προσθέσουμε λικέρ ή άλλο ποτό σε παιδικό κέρασμα. Ο κορμός είναι σούπερ αγαπημένο μου γλυκάκι και θα το φτιάξω σύντομα... μμμ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις απόλυτο δίκιο, βεβαίως - βεβαίως!!! Και ομολογώ ότι και εγώ το ρούμι που συνηθίζω το αφαίρεσα από τη συνταγή μου στο μπαστουνάκι που ετοίμασα για τον παιδικό σταθμό. Και μιας και όλες οι παραλλαγές αναφέρονται παρακάτω...... θα το αφαιρέσω αμέσως και από την περιγραφή της κυρίως συνταγής μου. Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ, σε ευχαριστώ πολύ για τις αναφορές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπάμε πολύ τον κορμό, οπότε κάνω pin για να δοκιμάσουμε και την δική σου, και τις άλλες συνταγές από τις φίλες.
Μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες.
φιλιά, Ειρήνη μου!
υγ πάω να δω τα μελομακάρονα!
Είδες, Αλεξία μου;;; Aκόμα και την πιο απλή συνταγή κορμού.... μακρόσυρτη τη βγάζω εγώ!!! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες, αν και ο φωτισμός τους δεν είναι καλός.... Σε ευχαριστώ πολύ και μόλις "με" δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου. Φιλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρηνακι μου μην το αφαίρεσεις γιατί το λικέρ του πάει πολύ, απλά για να μη το ξεχάσει κάποια μανούλα τόνισε το σε κάποια παρένθεση!!! Φιλάκια πολλά ♡ ♡ ♡
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι... δεν το αφαίρεσα τελείως... έβαλα τη σχετική υποσημείωση! Σε ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά το λατρεύω αυτό το γλυκό. Και μου φαίνεται ότι σήμερα θα το κάνω!!! Πω πω.. λιγούρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ χαχα... Μάρθα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το κάνεις - να το κάνεις και να στείλεις και κανένα κομμάτι και από εδώ!!! Φιλιά!
Πωπω νοστιμιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Δέσποινά μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ σε ευχαριστώ πολύ για τις αναφορές!! Πολύ νόστιμος και εντυπωσιακός και ο δικός σου κορμός!! Τελικά είναι ένα κλασσικό αλλά πολύ αγαπημένο γλυκό με πολλές παραλλαγές!! Καλές γιορτές να έχουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφή